Pollux
(null)

(null)

(null)

Det är fantastisk vad man kan se med blotta ögat en stjärnklar natt, min mage har spårat ur och jag är jätte trött med en ond mage så jag gick ut en stund och fick se meteorit regnet och Vintergatan! Bandet syntes jätte klart över himlen och det var otroligt fint att se på. Utöver mars som syntes klart orange på himlen såg jag en större orange stjärna och vart nyfiken på vad som kunde lysa klarare och som var större än mars på himlen. 

Avståndet mellan Mars och jorden varierar från 55,76 miljoner km upp till 400 miljoner km. Så om mars ligger såpas nära medans pollux ligger 33-37 ljusår ifrån oss men är större än mars på himlen? Förstår ni hur STOR pollux är?! 

Det är helt mindblowing! 😨

Här kommer lite fakta:
Pollux, eller Beta Geminorum (förkortat β GemBeta Gem), som är stjärnans Bayerbeteckning, är den ljusstarkaste stjärnan i  stjärnbilden Tvillingarna och en av natthimlenstjugo ljusaste stjärnor. Den har en skenbar magnitud på 1,14[2] och är klart synlig för blotta ögat. Baserat på parallaxmätning inom  Hipparcosuppdraget på ca 86,5[1] mas, beräknas den befinna sig på ett avstånd på ca 34 ljusår (ca 10 parsek) från solen.

Pollux är en orange till röd jättestjärna av  spektralklass K0 III[3]. Den har en massa som är nästan dubbelt så stor[7] som solens massa, en radie som är ca 9[8] gånger större än solens och utsänder från dess fotosfär ca 43[9]gånger mera energi än solen vid en effektiv temperatur av ca 4 700[8] K.

Även om Pollux har tilldelats bokstaven "beta" är den faktiskt ljusstarkare än Castor, som är "alfa" i TvillingarnaPollux är en av de tjugo ljusstarkaste stjärnorna på natthimlen, och ingår i asterismen  VintersexhörningenPolluxhar också det arabiska namnet  Al-Ras al-Taum al-Mu'ahar, som ordagrant betyder "huvudet på den andra tvillingen".


Bevis för en låg magnetisk aktivitet har framkommit från observation av svag röntgenstrålning på ca 1027 erg/s med ROSAT-teleskopet, vilket är ungefär samma som röntgenstrålningen från solen. Ett magnetfältmed en styrka under 1 Gauss har bekräftats på Pollux yta, vilket är ett av de svagaste fälten som upptäckts på en stjärna. Förekomsten av detta magnetfält tyder på att Pollux en gång var en Ap-stjärna med ett mycket starkare magnetfält.[17] Stjärnan visar variationer i radialhastighet med liten amplitud, men är inte fotometriskt variabel.[18]


Exoplaneten Pollux b bekräftades och tillkännagavs den 16 juni 2006. Pollux b har en beräknad massa på minst 2,3 gånger Jupiters. Den kretsar runt Pollux med en omloppstid på cirka 590 dygn.[19]